След гостуването си на пещера Бачо Киро, на 20.09.2020 г. посетихме още една удивителна българска пещера – Проходна. Неслучайно пещерата често е наричана природен феномен заради своя необичаен вид. Внушителните отвори, наричани „Очите на Бога“ правят „Проходна“ уникална и привличат хиляди туристи годишно. Пещерата има статут на леснодостъпна през всички сезони, но дали наистина всеки би могъл безпроблемно да я посети? Истината е, че за някои хора това е не просто трудно постижимо, но дори невъзможно. Напук на това твърдение обаче, ние отново преминахме „отвъд границите“ и с подкрепата на Столична община и десетки доброволци, успяхме да подарим един приключенски ден на хората с увреждания в пещера Проходна.

Всички те имаха възможността да се полюбуват на изяществото на най-дългия пещерен тунел в България, а по-смелите от тях успяха да се порадват на красотата на Проходна отвисоко, благодарение на въжения атракцион, който подсигурихме. С огромни усмивки на лицата и с помощта на нашите доброволци, те успяха да се качат чак до окната на пещерата. Благодарни сме на Столична община, на приятелите ни Пещерно спасяване и Пещерно спасяване Пазарджик, какти и на голямата група доброволци с огромни сърца, които направиха сбъдването на тази мечтна възможно.

Събитието „Ела с нас в пещерата „Проходна“ е част от проекта на фондация ЕЛА и ТИ – ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ.
ПРОЕКТЪТ Е ФИНАНСИРАН ОТ СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „СОЦИАЛНИ ИНОВАЦИИ“.

Повече за този вълнуващ и приключенски ден, можете да научите и в интервюто ни по БНР тук. А ето и част от усмивките и моментите, които успяхме да запечатаме: